Krkonošské bramborové knedle s uzeným a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 350 g Mouka pšeničná hrubá
  • 150 g Houby sušené
  • 200 g Vepřový bok uzený
  • 75 g Krupice dětská
  • 400 g Zelí bílé kysané
  • 5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 7.3 dl Voda pitná
  • 1.25 kg Brambory
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1015 kcal
  • Sacharidy 146 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1748 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 164 mg
  • Draslík 2744.6 mg
  • Vláknina 34102 mg
  • Vitamín A 34102 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 62.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vody (3 dl) namočíme sušené houby asi na 20 minut.

  • 2

    Omyjeme brambory, dáme je do vody se solí vařit doměkka (3 litry voda + 1 lžička sůl).

  • 3

    Mezitím připravíme do knedlíků náplň:

  • 4

    oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Vařený uzený libový bůček nakrájíme na nudličky. V pánvi na másle (2 lžíce) zpěníme cibuli dorůžova. Namočené houby scedíme, drobně pokrájíme, přidáme k cibuli. Dusíme asi 10 minut. Pak k houbám přimícháme rozkvedlaná vejce, omytou, drobně pokrájenou petrželku, pokrájené uzené maso, sůl (asi 1 lžičku) a pepř podle chuti, vše promícháme a usmažíme do ztuhnutí vajíček. Směs necháme vychladnout.

  • 5

    Uvařené brambory scedíme, oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou a hladkou mouku, krupici, sůl (1 lžičku). Směs vymícháme, dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře zpracujeme. Těsto pak vyválíme na placku o síle 1-1.5 cm, nakrájíme rádýlkem čtverce a na každý čtverec dáme asi půl lžíce náplně. Okraje těsta dobře spojíme a vytvoříme si knedlíky. Aby se nám těsto nelepilo na vál, stále si ho podsypáváme hrubou moukou (počítáme asi 50 g navíc).

  • 6

    Do většího hrnce dáme vařit asi 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.

  • 7

    Než se nám uvaří voda, oloupeme další 2 cibule, drobně je pokrájíme a na sádle usmažíme dozlatova.

  • 8

    Když voda přijde k varu, opatrně do ni knedlíky naházíme, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu, a pomalu je vaříme asi 12 minut.

  • 9

    Děrovanou naběračkou je vybereme, dáme na talíře, ozdobíme usmaženou cibulkou a podáváme. Jako přílohu přidáme ke každé porci kopeček kysaného zelí.

Komentáře k receptu