Plněné conchiglie se špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 25 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 275 g Špenát listový čerstvý
  • 4 g Šafrán
  • 200 g Těstoviny Conchiglie
  • 250 g Sýr Ricotta
  • 60 ml Olej olivový
  • 90 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar zeleninový
  • 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Rajčatová pasta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 719 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 972 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 109.9 mg
  • Draslík 1102.9 mg
  • Vláknina 14808.2 mg
  • Vitamín A 14808.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.1 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme zimní rajskou omáčku. 1 kus cibule, mrkev a celer nakrájíme najemno, můžeme použít i kuchyňský mixér.

  • 2

    V hluboké pánvi zahřejeme olej, vložíme 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky a smažíme na mírném ohni 2 minuty.

  • 3

    Přimícháme nakrájenou zeleninu spolu s bazalkou, tymiánem, oreganem a majoránkou. Za častého míchání smažíme na mírném ohni 7 minut, až je zelenina měkká a mírně zlatavá.

  • 4

    Vložíme nakrájená rajčata, pastu ze sušených rajčat a cukr. Přimícháme víno a dle chuti osolíme a opepříme. Za stálého míchání uvedeme do varu, poté snížíme teplotu. Povaříme 45 minut, občas zamícháme.

  • 5

    Troubu zahřejeme na 190 stupňů. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu. Vložíme těstoviny a vaříme 10 minut. Těstoviny slijeme, hrnec naplníme do poloviny studenou vodou a vložíme do ní těstoviny.

  • 6

    V hluboké pánvi zahřejeme máslo, vložíme 1 cibuli nakrájenou nadrobno. Stále mícháme a smažíme na mírném ohni 5 minut, až je cibule měkká. Přimícháme čerstvý očištěný špenát nakrájený na kousky, utřený česnek, šafránový prášek a nastrouhaný muškátový oříšek. Dle chuti osolíme a opepříme. Zamícháme, zvýšíme teplotu, často mícháme a povaříme 8 minut, až je špenát měkký.

  • 7

    Zvýšíme teplotu na nejvyšší stupeň, mícháme a vaříme tak dlouho, až se tekutina vyvaří a špenát je poměrně suchý. Špenát přendáme do misky, přidáme ricottu a promícháme. Ochutnáme a dle chuti dosolíme a dopepříme. Vložíme vejce a znovu promícháme.

  • 8

    Rajskou omáčku rozmixujeme, nalijeme do mísy a přilijeme zeleninový vývar spolu se smetanou. Promícháme a popřípadě dochutíme.

  • 9

    Polovinu omáčky nalijeme do zapékací formy. Postupně vyndaváme těstoviny z vody, vodu otřepeme a pomocí malé lžičky naplníme těstoviny špenátovou směsí. Polijeme je trochou zbývající omáčky a posypeme nastrouhaným parmezánem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut, až je pokrm horký. Před podáváním necháme 10 minut odstát.

Komentáře k receptu