Zapečené penne s masem a sýrovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 125 g Sýr Čedar
  • 500 g Těstoviny Penne
  • 20 g Bujón zlatý hovězí
  • 600 ml Mléko polotučné
  • 60 ml Víno červené
  • 700 ml Omáčka rajčatová
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 kg Hovězí maso mleté
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 636 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1396 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 201.5 mg
  • Draslík 813 mg
  • Vláknina 3553.6 mg
  • Vitamín A 3553.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.3 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakrájenou cibuli smažíme na oleji asi 2 minuty doměkka. Přidáme mleté maso a průběžně promícháváme a necháme zhnědnout. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou.

  • 2

    Přilijeme víno, rajčatovou omáčku a kostky vývaru. Přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání asi 1 hodinu zvolna vaříme. Odstavíme, přidáme petrželku, sůl, pepř a směs necháme vychladnout.

  • 3

    Připravíme hladkou světlou jíšku z másla a mouky, odstavíme a postupně vmícháme mléko. Průběžně promícháváme a zahříváme asi 5 minut do zhoustnutí. Omáčku odstavíme, necháme mírně vychladnout a vmícháme do ní žloutky a sýr.

  • 4

    Penne vaříme ve slané vodě al dente. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme důkladně odkapat. Potom těstoviny smícháme s našlehanými bílky. Polovinu těstovin upravíme na dno hlubokého pekáče vytřeného olejem a pokryjeme masovou směsí.

  • 5

    Zbývající těstoviny promícháme se sýrovou omáčkou a upravíme do pekáče jako horní vrstvu. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě asi 45 minut dozlatova.

Komentáře k receptu