Vanilková zmrzlina s jahodovým coulis

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Cukr krupice
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 kg Jahody zahradní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 670 kcal
  • Sacharidy 102 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 25 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 597.8 mg
  • Draslík 432.8 mg
  • Vláknina 10000 mg
  • Vitamín A 10000 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 147 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 78.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko, 100g cukru a rozříznutý, vyškrábnutý vanilkový lusk přivedeme k varu, poté odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 10min stát.

  • 2

    Mezitím utřeme žloutky se 100g cukru. Mléko přivedem opět k varu, trochou mléka rozředíme žloutky, směs vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání povaříme. Kastrol sejmeme ze sporáku jakmile se začnou tvořit vzduchové bubliny. Přilijeme 100ml smetany a opatrně promícháme. Směs nalijeme do zmrzlinového strojku a mrazíme cca 2hodiny.

  • 3

    Jahody omyjeme, odstraníme stopky a 1/4 z nich vidličkou rozmačkáme se zbylým cukrem. Směs při nízké teplotě asi 15min povaříme a necháme vychladnout. Poté ji smícháme se šlehačkou ušlehanou ze zbylé smetany a vanilkového cukru.

  • 4

    Zmrzlinu rozdělíme do vychlazených pohárů, ozdobíme několika jahodami a přelijeme jahodovým coulis. Zbylé jahody servírujeme zvlášť.

Komentáře k receptu