Krupicový svítek v mléce s vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 120 g Pšeničná krupice
  • 40 g Cukr krupice
  • 40 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 10 g Mouka polohrubá
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.75 l Mléko plnotučné
  • 0.125 l Mléko plnotučné
  • 0.125 l Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2263 kcal
  • Sacharidy 290 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 425 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 153 g
  • Cholesterol 1616.8 mg
  • Draslík 276.9 mg
  • Vláknina 6796.8 mg
  • Vitamín A 6796.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6237.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme máslo se solí, poté přidáváme postupně cukr, citronovou kůru a žloutky a třeme cca 15 min. Po lžících vmícháme krupici, mléko a nakonec zlehka tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, vlijeme těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

  • 3

    Necháme vychladnout a nakrájíme podélně na dílky. Ty vložíme do věší nádoby, zalijeme mlékem smíchaným s cukrem a vanilkou a na mírném ohni zahříváme, až se vsákne všechno mléko.

  • 4

    Svítek upravíme na mísu a přelijeme krémem.

  • 5

    Krém:

  • 6

    Studené mléko vlijeme do hrnce, rozmícháme v něm cukr, žloutky, vanilku a ve vodní lázni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí.

Komentáře k receptu