Hrstková luštěninová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Slanina vepřová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 hrst Čočka jedlá
  • 1 hrst Fazole
  • 1 hrst Hrách
  • 1 hrst Kroupy ječné
  • 6 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 181 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 430 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 16 mg
  • Draslík 186.3 mg
  • Vláknina 6789.8 mg
  • Vitamín A 6789.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku přebereme, s hrachem a fazolí ji dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vše dáme do hrnce. Přilijeme 1/2 litru studené vody a luštěniny namočíme na 12 hodin. Kroupy promyjeme a necháme namočené ve 2 dl vody v misce zvlášť. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí (1/2 lžičky).

  • 2

    Druhý den si v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme z hladké mouky zlatou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou (3 dl) a za stálého míchání ji rozpustíme. Pak přilijeme vodu s luštěninami a polévku přivedeme k varu. Přidáme do ní sůl, majoránku a pomalu vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme kroupy a vše vaříme minimálně 20 minut.

  • 3

    V pánvi si osmažíme na kostičky pokrájeno slaninu. Přidáme k ní cibuli s česnekem, promícháme a krátce smažíme dozlatova. Pak vše dáme do hrstkové polévky a povaříme dalších 10 minut.

  • 4

    Polévku popřípadě dochutíme solí a podáváme.

Komentáře k receptu