Telecí srdce na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 100 g Citrony
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Slanina vepřová
  • 30 g Sůl
  • 150 g Tuk
  • 20 g Cukr krupice
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 3 g Divoké koření celé
  • 1000 g Telecí srdce
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 800 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 376 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1308 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 135.7 mg
  • Draslík 300.8 mg
  • Vláknina 2910 mg
  • Vitamín A 2910 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí srdce očistíme, omyjeme ve vlažné vodě a osušíme. Potom je protkneme slaninou a osolíme.

  • 2

    Cibuli a kořenovou zeleninu oloupeme, nakrájíme na plátky a osmažíme na 2/3 tuku dorůžova. Přidáme divoké koření a omytý, na plátky nakrájený citron. Zastříkneme octem.

  • 3

    Do tohoto základu vložíme srdce, zalijeme je vodou a dusíme pod poklicí doměkka. Během dušení srdce obracíme a podléváme teplou vodou.

  • 4

    Měkká srdce vyjmeme, základ zahustíme světlou zásmažkou ze zbylého tuku a z hladké mouky, zalijeme částí vody a mlékem a dobře rozšleháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.

  • 5

    V průběhu vaření přidáme sůl, cukr a ocet. Omáčku nakonec zjemníme smetanou, procedíme a krátce povaříme.

  • 6

    Při podávání srdce krájíme na plátky a přeléváme je omáčkou.

Komentáře k receptu