Houbová velikonoční polévka – letnice

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 120 g Houby čerstvé
  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Petržel kořen
  • 10 g Bujón zlatý zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.4 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Krupice dětská
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 210 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 97 g
  • Sodík 273 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 73.3 mg
  • Draslík 775.8 mg
  • Vláknina 11535 mg
  • Vitamín A 11535 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Jarní čerstvé houby (kačenky, smrže, penízovky, čirůvky aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme. Spolu s brambory, solí a kmínem je dáme do vody a uvaříme doměkka.

  • 2

    Mezitím si očistíme mrkev, celer a petržel, vše pokrájíme na kostičky. V pánvi si rozpustíme máslo a zeleninu podusíme. Posypeme ji dětskou krupicí, promícháme, krátce osmažíme a zamícháme do vody k bramborům a vaříme doměkka. Přidáme do polévky rozmíchané vejce, kostku zeleninového bujonu a vaříme přibližně 10–12 minut.

  • 3

    Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku, kterou zamícháme do polévky těsně před podáváním.

Komentáře k receptu