Jahodové roládky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 5 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 150.1 mg
 - Draslík 75.6 mg
 - Vláknina 1670.7 mg
 - Vitamín A 1670.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pekáč vytřeme tukem. Jahody podélně rozpůlíme. Rozpůlené jahody mírně smažíme na 20 g másla, vyjmeme je a do pánve přidáme dalších 20 g másla.
 - 
                                2
Do smetany zamícháme žloutky, cukr a citronovou šťávu a směs nalijeme do pánve. Za častého zamíchání ji povaříme, až smetana hodně zhoustne. Odstavíme ji, vmícháme do ní jahody a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Rozválíme těsto na plátky 15x20 cm a vaříme po dvou ve velkém množství vody zhruba 3 minuty al dente, přendáme je do mísy se studenou vodou, necháme asi minutu chladit a potom je rozložíme na ubrousek, aby oschly.
 - 
                                4
Směs s jahodami a mandle upravíme na plátky těsta tak, aby u okrajů zůstaly 3 cm těsta volné. Nejprve založíme dovnitř dlouhé okraje plátků, potom přehneme kratší okraj, který je blíže k nám, a plátky stočíme. Jakmile náplň začne vytékat, musíme vzdálenější konec nadzdvihnout a naklonit k sobě. Závitky potom opatrně položíme spojením těsta dolů do připravené zapékací mísy. Pokládáme je těsně vedle sebe.
 - 
                                5
Povrch poklademe kousky zbývajícího másla, posypeme mandlemi navíc a 2 lžičkami prosátého moučkového cukru. Závitky pečeme nejprve zhruba 15 minut v troubě a potom asi 5 minut v předehřátém grilu. Povrch zezlátne, místy mírně zhnědne.