Paštika z kuřecích jater

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Játra kuřecí
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Víno bílé
  • 200 ml Vývar drůbeží
  • 100 ml Smetana ke šlehání 30%
  • 2 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 ks Cibule
  • 12 ks Šalvěj čerstvá
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 792 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 423 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 506.3 mg
  • Draslík 386.7 mg
  • Vláknina 3307.8 mg
  • Vitamín A 3307.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 81 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí játra pečlivě očistíme a nakrájíme je na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na dvou lžících másla, přidáme játra a mícháme je tak dlouho, až zesvětlají a zatáhnou se. Potom je zalijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme, posypeme provensálskými bylinkami, přiklopíme a vaříme 10–15 minut, až změknou. Játra musí být alespoň do poloviny ponořená v tekutině. Potom vše přelijme do hlubší mísy s plochým dnem.

  • 2

    Přidáme 180 g pokrájeného másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a přiléváme smetanu, dokud nebude mít směs konzistenci hustší omáčky. Podle chuti přidáme eventuálně pepř a sůl, aby paštika byla lehce přesolená, neboť se po zchladnutí slanost vstřebá. Paštiku rozdělíme do misek, skleniček, nebo jiných vhodných nádobek. Rozehřejeme 50 g másla, smícháme ho se šalvějí a zalijeme jím povrch paštik. Vychladlé paštiky zakryjeme potravinovou fólií nebo víčkem.

Komentáře k receptu