Fettucine s bazalkou na smetaně
Suroviny
- 500 g Těstoviny Fettuccine
 - 240 g Bazalka
 - 55 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 25 ml Citronová šťáva
 - 125 ml Olej olivový extra panenský
 - 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 125 ml Vývar drůbeží
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 3 stroužek Česnek
 - 5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Oříšky piniové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 835 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 572 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 79.6 mg
 - Draslík 174.1 mg
 - Vláknina 6633.5 mg
 - Vitamín A 6633.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente, po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
 - 
                                2
Zatímco se těstoviny vaří, otrháme listy bazalky ze stonků. Bazalku, chilli papričku, česnek, piniové oříšky, parmezán, citronovou šťávu, olej a med rozmixujeme nahrubo.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu smetanu a drůbeží vývar smíchaný s bazalkovou směsí. Potom ztlumíme plamen a omáčku zvolna vaříme 15 - 20 minut do zhoustnutí. Ochutíme ji nahrubo umletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a podle chuti osolíme.
 - 
                                4
Těstoviny dáme do omáčky a důkladně je promícháme, aby se omáčkou rovnoměrně obalily. Porce ozdobíme hoblinkami parmezánu a servírujeme.