Krémová cibulačka s česnekem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 2 g Sůl
  • 0.5 g Pepř černý mletý
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 5 ks Cibule
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.27 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 204 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 860 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 20.2 mg
  • Draslík 369.2 mg
  • Vláknina 4610.3 mg
  • Vitamín A 4610.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vyšším, nejlépe 2litrovém kastrůlku rozehřejeme máslo s olejem, ve kterém restujeme 20 minut na větší kousky nakrájenou cibuli. Potom přidáme oloupané a na silnější plátky nakrájené stroužky česneku. Cibuli s česnekem restujeme zvolna ještě 10 minut tak, aby směs nezhnědla, nezhořkla a neztratila svou vůni.

  • 2

    Po orestování cibule s česnekem směs zaprášíme lžící hladké mouky, promícháme a osmažíme. Tím vytvoříme cibulovo-česnekovou jíšku. Do této jíšky přidáme horký vývar a přibližně dalších 30 minut na mírném ohni povaříme.

  • 3

    Uvařenou cibulovou polévku můžeme rozmixovat, přilejeme trochu sladké smetany nebo šlehačky, osolíme a opepříme.

  • 4

    Podáváme s osmaženým, na kostičky nakrájeným chlebem, bílým pečivem nebo krutony. Můžeme přidat nakrájenou zelenou nať, jarní cibulky a špetku sladké nebo pálivé červené papriky.

Komentáře k receptu