Ovocný koláč s vaječnou rýží

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 250 g Meruňky
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Rýže loupaná
  • 20 g Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.375 l Voda pitná
  • 14 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 346 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 145 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 174.2 mg
  • Draslík 204.8 mg
  • Vláknina 4638.3 mg
  • Vitamín A 4638.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 158.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku prosejeme na vál, přisypeme kypřicí prášek, špetku soli, nasekané máslo, přilijeme studenou vodu a nožem vypracujeme jemné těsto, to následně rozdělíme na dva díly. Větší díl rozválíme na pomoučeném vále na kulatou placku. Vyložíme jí plechovou formu až přes okraj, přečnívající těsto odkrojíme, dno propíchneme vidličkou. Poklademe okapanými, vypeckovanými meruňkami plochou stranou dolů. Na ně rozetřeme vaječnou rýži.

  • 2

    Z druhé části těsta vytvoříme kulaté válečky, složíme je na povrch nádivky a okraje přitlačíme. Mřížky potřeme rozšlehaným žloutkem, v rozpálené troubě pečeme cca 45 minut do zlatova. Hotový koláč necháme vychladnout, nakonec ho posypeme cukrem.

  • 3

    Vaječnou rýži připravíme tak, že rýži přebereme, zalijeme studenou vodou a cca 5 min povaříme. Poté vodu slijeme, rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat, nasypeme ji do mléka a uvaříme do měkka. Rýži necháme vychladnout, smícháme s cukrem, solí, vanilkou a vejcem, následně ji rozetřeme na ovoce.

Komentáře k receptu