Rychtářský pečený bůček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 240 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 750 g Vepřový bok
  • 240 g Celer řapíkatý
  • 90 g Sýr Čedar
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1311 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 765 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 177.1 mg
  • Draslík 1016.5 mg
  • Vláknina 12638.8 mg
  • Vitamín A 12638.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vroucí vody dáme bůček rozdělený na dvě části. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut.

  • 2

    Přidáme oloupané nakrájené brambory, kolečka mrkve, nakrájený celer a společně dovaříme doměkka. Potom vše scedíme, vývar uschováme a maso a zeleninu dáme zvlášť,

  • 3

    Maso pokrájíme na kostky a promícháme je se zeleninou. Dáme do pekáče.

  • 4

    Připravíme sýrovou omáčku: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a necháme ji 2 minuty osmahnout. Přiléváme mléko a 250 ml vývaru z masa. Stále mícháme a vaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme tři čtvrtiny strouhaného sýra, dochutíme pepřem a solí.

  • 5

    Hustou omáčkou přelijeme maso a zeleninu, navrch nasypeme zbytek sýra. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C, vrstva sýra by měla být do zlatohněda. Před podáváním ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu