Pečené brambory s parmazánem
Suroviny
- 350 g Celer bulvový
 - 102 g Cibule
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 35 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 3 g Paprika mletá sladká
 - 15 g Rozmarýn čerstvý
 - 250 g Sýr Ricotta
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 807 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 89.6 mg
 - Draslík 1437.8 mg
 - Vláknina 18511.2 mg
 - Vitamín A 18511.2 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 101 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a drcený česnek a mírně smažíme a mícháme 3-5 minut, až změknou, ale nezbarví se.
 - 
                                2
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě klademe vrstvu brambor na plátky, tence nakrájeného celeru a cibule. Poslední vrstvou jsou brambory.
 - 
                                3
Promícháme smetanu, mléko, sýr ricotta, rozmarýnu, papriku a sůl a pepř podle chuti. Nalijeme na zeleninu.
 - 
                                4
Smícháme strouhanku se strouhaným parmezánem a pak směsí posypeme bramborovou vrstvu.
 - 
                                5
Zapečeme 90 minut v troubě rozehřáté na 180 °C, až brambory a celer změknou a povrch zezlátne.
 - 
                                6
Podáváme horké, posypané parmezánen a ozdobené snítkami rozmarýny.