Valašské bramborové knedlíky s uzeným masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Slanina vepřová
  • 200 g Uzené maso vařené
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 3 ks Rohlíky bílé
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Voda pitná
  • 2.5 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 821 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 911 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 139.7 mg
  • Draslík 1085.6 mg
  • Vláknina 8710 mg
  • Vitamín A 8710 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den dopředu omyjeme brambory a uvaříme doměkka ve slupce v 1 litru vody. Pak je slijeme.

  • 2

    Druhý den brambory oloupeme, nastrouháme a dáme je do mísy. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Uzené vařené maso pokrájíme též na malé kostičky. Slaninu pokrájenou na kostičky v pánvi rozpečeme. Maso a rohlíky přidáme do mísy k bramborám. Ještě přidáme sůl (1 lžičku), vejce, hrubou mouku, majoránku, prolisovaný česnek a vše dobře propracujeme.

  • 3

    Těsto dáme na pomoučený vál a utvoříme z těsta 2 válečky. Zabalíme je do čistého plátna (nebo utěrky) a převážeme nití.

  • 4

    Ve větším širším hrnci uvaříme 3,5–4 litry vody s 2 lžičkami soli. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je pomalu pod pokličkou 20 minut.

  • 5

    Mezitím si očistíme šalotky, pokrájíme je nadrobno a v pánvi na rozpáleném sádle šalotku osmažíme dozlatova.

  • 6

    Uvařené knedlíky rozbalíme, pokrájíme na plátky, polijeme osmaženou šalotkou se sádlem a podáváme.

Komentáře k receptu