Rizoto se šafránem, krevetami a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 14 g Máslo čerstvé
  • 280 g Rýže loupaná
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 80 g Krevety tygří - loupané
  • 80 g Šalotka
  • 2 g Šafrán
  • 100 ml Víno bílé
  • 800 ml Voda pitná
  • 8 ks Rajčata
  • 8 ks Chřest zelený
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 553 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 500 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 70 g
  • Cholesterol 42.2 mg
  • Draslík 560.4 mg
  • Vláknina 7998.4 mg
  • Vitamín A 7998.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.4 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest oškrábeme škrabkou a povaříme ho 3 minuty ve 400 ml osolené vroucí vody. Poté ho vyndáme a ochladíme ve studené vodě.

  • 2

    Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme je. Z chřestu odkrojíme špičky, které použijeme na konečnou ozdobu. Zbylé výhonky nakrájíme na malá kolečka.

  • 3

    Ve druhém hrnci zpěníme na 4 lžicích oleje nasekanou šalotku, poté k ní přidáme rýži a několik minut restujeme. K orestované rýži přilijeme bílé víno, které necháme vyvařit. Poté přidáme špetku šafránu, pepř, na kousky nakrájený chřest a vše zalijeme zbylou vodou. Na mírném plameni vaříme 15 minut. Směs uvaříme tak, aby bylo vše měkké, ale aby rýže nebyla rozvařená. Potom hrnec sundáme z ohně, přimícháme 10 g másla a strouhaný sýr.

  • 4

    Na 2 lžících olivového oleje osmahneme krevety s česnekem a špetkou tymiánu dozlatova. Vše přidáme do rizota spolu se špičkami chřestu a půlkou rajčat a krevet. Potom do rizota zamícháme zbylé máslo a rizoto rozdělíme na talíře. Naporcované rizoto ozdobíme zbytkem rajčat a krevet a posypme strouhaným sýrem. Podáváme horké.

Komentáře k receptu