Francouzský slaninový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 120 g Cibule
  • 200 g Slanina vepřová
  • 125 g Sýr Gruyére
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 125 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 711 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 1226 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 229.4 mg
  • Draslík 177.3 mg
  • Vláknina 1134 mg
  • Vitamín A 1134 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mouky, soli, másla a vody připravíme těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 30 minut chladit.

  • 2

    Na vále poprášeném moukou těsto rozválíme a vyložíme jím formu. Těsto na dně propícháme vidličkou.

  • 3

    Těsto překryjeme pečicím papírem a vyplníme fazolemi. Připravený korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 220 °C.

  • 4

    Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.

  • 5

    Zatím si uděláme náplň: na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli a kostičky slaniny a za občasného míchání je zvolna smažíme, až cibule zezlátne a slanina je křupavá.

  • 6

    Směsí cibule a slaniny naplníme korpus a zasypeme strouhaným sýrem. Rozšleháme vejce se smetanou, dochutíme pepřem a solí. Směs vlijeme na korpus.

  • 7

    Při 180 °C koláč pečeme 25–30 minut, náplň by měla být dozlatova pečená a tuhá. Koláč podáváme teplý.

Komentáře k receptu