Srnčí na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 75 g Slanina vepřová
  • 800 g Srnčí kýta
  • 40 g Mrkev kořen
  • 40 g Celer bulvový
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 kávová lžička Džem brusinkový
  • 2 ks Cibule
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 726 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 519 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 72 mg
  • Draslík 262.1 mg
  • Vláknina 3086 mg
  • Vitamín A 3086 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Srnčí kýtu (bez kosti) odblaníme, omyjeme, nakrájíme přes vlákno na plátky a plátky prošpikujeme slaninou. Maso osolíme podle chuti (přibližně 0,5 lžíce), posypeme čerstvě pomletým černým pepřem a dáme do chladničky na 1 hodinu odležet.

  • 2

    Očistíme a omyjeme mrkev, celer a cibuli. Cibuli pokrájíme nadrobno, mrkev s celerem pokrájíme na kostičky. Nakládané sladkokyselé hříbky scedíme z nálevu. Ve smetaně si rozmícháme hořčici. Na pánvi si na rozpálené máslo přimícháme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje s 2 lžícemi másla. Maso obalíme v mouce a zprudka z každé strany restujeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme a na ten samý omastek dáme pokrájenou zeleninu a osmažíme ji téměř dozlatova. Přidáme bobkový list, 4 kuličky jalovce, lžičku octa, 0,5 dl vody, promícháme a maso vložíme zpět. Pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Do šťávy přimícháme jíšku a vaříme do zhoustnutí 2-4 minuty. Maso vyjmeme, vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, přilijeme víno, smetanu, promícháme a prohřejeme.

  • 4

    Porce srnčí kýty dáme na talíře, maso polijeme omáčkou, ozdobíme lžičkou brusinkového džemu a podáváme s přílohou podle chuti.

Komentáře k receptu