Alpské sýrové suflé

Hodnocení 2x 2x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Pažitka
  • 60 g Sýr Gruyére
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 384 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 558 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 209.5 mg
  • Draslík 72.4 mg
  • Vláknina 431.7 mg
  • Vitamín A 431.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme a 1 minutu smažíme. Přiléváme mléko. Vaříme a mícháme, až směs zhoustne.

  • 2

    Odstavíme a do omáčky zašleháme strouhaný sýr gruyere a pažitku. Dochutíme pepřem a solí, potom vmícháme žloutky.

  • 3

    Ušleháme tuhý sníh. Zlehka a postupně přidáváme do omáčky, nejdříve 1 polévkovou lžíci, potom zbytek.

  • 4

    Máslem vymažeme 6 malých mističek na suflé, připravenou směs do nich stejnoměrně rozdělíme. Mističky dáme na menší pekáč, který naplníme vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny jejich výšky.

  • 5

    Suflé pečeme dozlatova 15-20 minut v předehřáté troubě při 220 °C , až je povrch na dotek pružný. Upečená suflé necháme 5-10 minut stát, srazí se asi o jednu třetinu.

  • 6

    Máslem vymažeme velkou, ale nízkou zapékací mísu. Dno posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Nožem uvolníme okraje každého suflé, opatrně je vyklopíme a narovnáme na vrstvu parmezánu.

  • 7

    Osolíme a opepříme smetanu a suflé na míse s ní zalijeme. Vše posypeme zbývajícím parmezánem a dáme na 15-20 minut zpět do trouby dozlatova zapéci. Ozdobíme pažitkou.

Komentáře k receptu