Rýže s husími drůbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Hrášek
  • 300 g Játra husí
  • 80 g Husí sádlo
  • 500 g Husí drůbky
  • 220 g Rýže dlouhozrnná
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 4 ks Nové koření celé
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Sůl mořská
  • 1.7 dl Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 911 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 113 g
  • Sodík 605 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 406.3 mg
  • Draslík 1574.9 mg
  • Vláknina 51759.6 mg
  • Vitamín A 51759.6 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli.

  • 2

    Omyté husí drůbky (žaludek, krk, křídla, srdce..) dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme zeleninu, celý pepř, nové koření a sůl (0.5 lžíce). Vaříme pomalu pod pokličkou, jen aby voda mírně probublávala, přibližně 90 minut. Uvařené drůbky scedíme, vývar zachytíme. Krk a křídla vykostíme a spolu s ostatními drůbky pokrájíme nadrobno.

  • 3

    Očistíme ještě jednu cibuli a drobně ji pokrájíme. Husí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.

  • 4

    Husí syrové sádlo pokrájíme na drobné kousky a v pánvi vysmažíme na zlaté škvarky. Škvarky vyjmeme z omastku a odložíme do misky. Z vyškvařeného sádla odebereme 1 lžíci, kterou dáme do druhého hrnce (budeme v něm vařit rýži). Na zbylém rozpáleném sádle zprudka restujeme husí játra z každé strany dozlatova (1-2 minuty). Osolíme je 2-3 špetkami mořské soli, opepříme bílým pepřem, odložíme do misky a uchováme v teple.

  • 5

    Na ten samý omastek dáme zpěnit cibuli, přimícháme pokrájené drůbky a krátce osmažíme a dochutíme solí. Čerstvý zelený (nebo mražený hrášek povaříme 1 minutu v 0.5 litru vody. Pak ho scedíme a necháme odkapat.

  • 6

    Dobře promytou a odkapanou rýži zlehka osmažíme v hrnci na husím sádle, které jsme odložili. Pak rýži zalijeme 5 dl vývaru z drůbků a pod pokličkou rýži vaříme 13 minut.

  • 7

    Do uvařené rýže přimícháme připravené drůbky s cibulí, zelený hrášek a rozdělíme porce. Na každou porci dáme lžičku škvarků, plátek restovaných husích jater a podáváme.

Komentáře k receptu