Bramborový nákyp s chřestem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 143 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 73 mg
 - Draslík 554.1 mg
 - Vláknina 6736.6 mg
 - Vitamín A 6736.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.5 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Neloupané, důkladně očištěné brambory vaříme v osolené vodě asi 25 minut. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Chřest očistíme a oloupeme jen dolní konce výhonků a nakrájíme na kousky. Chřest uvaříme do poloměkka v osolené vodě s kostkou cukru. Šunkové plátky nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme máslem a naskládáme do ní vrstvy plátků brambor, chřestu a šunky. V zakysané smetaně rozmícháme utřený česnek a směs dochutíme pepřem a solí. Touto směsí přelijeme vrstvy plátků brambor a chřestu v zapékací míse a na závěr připravený pokrm zasypeme strouhaným ementálem a pečeme asi 25 minut. Podáváme horké.