Zapékané lilky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mozzarella
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 450 g Rajčata
  • 500 ml Omáčka bešamelová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Lilek
  • 1 ks Cibule
  • 4 stroužek Česnek
  • 4 plátek Šunka parmská
  • 6 dl Vývar zeleninový
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4.27 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1019 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 1156 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 7 mg
  • Draslík 1344.1 mg
  • Vláknina 26121.5 mg
  • Vitamín A 26121.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.2 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme konzervovaná a čerstvá rajčata, vývar, cukr, petrželku a citronovou šťávu. Necháme pod pokličkou dusit 15 minut, poté osolíme, opepříme a přilijeme víno.

  • 2

    Lilky nakrájíme podélně na tenké plátky. Přivedeme ve větším hrnci vodu k varu a plátky lilku povaříme 5 minut, poté je necháme okapat a osušit.

  • 3

    Polovinu rajčatové omáčky nalijeme do vymazané pečící mísy, přidáme polovinu uvařených lilků a pokapeme olejem. Posypeme polovinou mozzarelly, parmské šunky, majoránkou, bazalkou, solí a pepřem. Uděláme více vrstev a zalijeme bešamelovou omáčkou.

  • 4

    Posypeme parmezánem a v předehřáté troubě pečeme 40 minut při teplotě 190 stupňů.

  • 5

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu