Krémová bramborová polévka s liškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 150 g Dýně
  • 250 g Lišky čerstvé
  • 150 g Sýr lahůdkový tavený 70%
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Sherry brandy
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 366 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 308 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 39.5 mg
  • Draslík 425.1 mg
  • Vláknina 4505.8 mg
  • Vitamín A 4505.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut.

  • 3

    Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme.

  • 4

    Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme.

  • 5

    Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem.

  • 6

    Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme.

Komentáře k receptu