Krémová bramborová polévka s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 300 g Brambory
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Pórek
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 30 g Mouka polohrubá
  • 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 300 g Smetana zakysaná 14%
  • 8.89 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Šalotka
  • 2 ks Bujón zeleninový
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Kmín mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 394 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 175.4 mg
  • Draslík 889.2 mg
  • Vláknina 8562.9 mg
  • Vitamín A 8562.9 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme, polovinu nakrájíme na kostičky, polovinu odložíme. Česnek a pórek drobně pokrájíme, šalotky i s natí krájíme na nudličky, konzervovaná krájená rajčata scedíme a necháme okapat. Ve vodě uvaříme zeleninový vývar. Petrželovou nať jemně nasekáme.

  • 2

    V silnostěnném hrnci na másle orestujeme šalotku, pórek a česnek, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme brambory rozkrájené na kostičky, osolíme, opepříme a alespoň čtvrt hodiny vaříme.

  • 3

    Mezitím odložené brambory jemně nastrouháme, přimícháme žloutky, sůl, pepř, kmín, majoránku, nastrouhaný sýr a mouku. Směs dobře promícháme a na oleji smažíme menší bramboráčky.

  • 4

    Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem se smetanou, přimícháme okapaná krájená rajčata, petrželovou nať a necháme přejít varem.

  • 5

    Polévku podáváme se smaženými bramboráky.

Komentáře k receptu