Koláč s hruškovými povidly

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 600 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 g Mouka pšeničná hrubá
  • 350 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr moučkový
  • 50 g Cukr skořicový
  • 60 g Droždí
  • 30 g Tuk
  • 1000 g Povidla hrušková
  • 100 ml Rum
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 692 kcal
  • Sacharidy 88 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 209 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 162.4 mg
  • Draslík 142.9 mg
  • Vláknina 2191.7 mg
  • Vitamín A 2191.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přisypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek.

  • 2

    Do mísy nasypeme obě mouky, sůl, cukr, přidáme 250 gramů změklého másla, žloutky a přilijeme kvásek. Zalijeme zbylým mlékem a vypracujeme těsto. Necháme ho v teple vykynout.

  • 3

    Plech potřeme tukem, rozprostřeme na něj vykynuté těsto a necháme ještě pár minut kynout. Na těsto navrstvíme hrušková povidla a vložíme plech do vyhřáté trouby. Pečeme při střední teplotě asi 30 minut. Koláč vyjmeme, posypeme skořicovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem s rumem. Necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme.

Komentáře k receptu