Polévka z bažanta
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Houby čerstvé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2.5 l Voda pitná
 - 2 kg Bažant obecný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 232 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 184.3 mg
 - Draslík 807.3 mg
 - Vláknina 3591.4 mg
 - Vitamín A 3591.4 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bažanta očistíme, vykucháme a vložíme do studené vody spolu s kořenovou zeleninou, celým pepřem a solí. Vaříme pomalým varem doměkka.
 - 
                                2
V mezičase na másle udusíme očištěné a pokrájené houby.
 - 
                                3
V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vývar a dobře ho rozšleháme. Jíšku ve vývaru necháme alespoň čtvrt hodiny provařit.
 - 
                                4
V mezičase obereme uvařeného bažanta. Čisté maso spolu s dušenými houbami a pokrájenou uvařenou zeleninou vložíme před koncem varu do vývaru, aby se vše prohřálo. Před podáváním do polévky vmícháme posekanou petrželovou nať.