Nadýchaný svítek s hříbky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Anglická slanina
  • 200 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 150 g Mouka polohrubá
  • 400 g Hříbky čerstvé
  • 60 g Špek
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 kávová lžička Oregano sušené
  • 8 ks Rajčata
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Česnek
  • 2 ks Šalotka
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 dl Smetana zakysaná 14%
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Hera
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 772 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 1094 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 195.3 mg
  • Draslík 1464.1 mg
  • Vláknina 9461.9 mg
  • Vitamín A 9461.9 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.9 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky s česnekem drobně pokrájíme. Omyjeme petrželku s celerovou natí a drobně pokrájíme. Špek a anglickou slaninu pokrájíme na proužky.

  • 2

    Ve velké pánvi na 2 lžicích oleje vysmažíme dokřupava všechnu slaninu, pak ji vyjmeme a odložíme do mísy. Na omastek dáme zpěnit cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme hříbky, promícháme a necháme je vydusit z vody. Přidáme sůl, pepř, drcený kmín, promícháme a smažíme je dozlatova.

  • 3

    V misce vyšleháme žloutky se smetanou a plnotučnou hořčicí. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva.

  • 4

    Do velké mísy se slaninou vyklopíme usmažené hříbky, přidáme nať petrželky a celeru, žloutky se smetanou a prosátou mouku. Směs důkladně promícháme, popřípadě dochutíme solí a zlehka vmícháme sníh.

  • 5

    Zapékací mísu vytřeme Herou a houbovou směs do ni vyklopíme, povrch urovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 200°C přibližně 10 minut. Pak mísu se svítkem vyjmeme z trouby, opatrně jej rozkrájíme na 4 porce, které obracečkou opatrně otočíme. Povrch posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby. Pečeme přibližně dalších 10 minut, do doby, až se sýr roztaví.

  • 6

    Rajčata omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, ochutíme je mořskou solí, oreganem a rozdělíme na talíře. Porce svítku přidáme k rajčatům a podáváme.

Komentáře k receptu