Bramborové dortíčky s liškami a hlávkovým salátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 200 g Rajčata
  • 100 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
  • 100 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 200 g Lišky čerstvé
  • 200 g Salát ledový
  • 30 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.84 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1.5 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 471 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 795 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 45.8 mg
  • Draslík 1295.5 mg
  • Vláknina 14932.8 mg
  • Vitamín A 14932.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory ve slupce rozkrojíme, poklademe na plech a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme je přibližně 35-40 minut. Upečené brambory oloupeme a dáme do mísy. Přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku, nastrouhaný plísňový sýr, mletý bílý pepř, máslo, promícháme a rozšťoucháme nahrubo vidličkou.

  • 2

    Ledový salát omyjeme a necháme listy odkapat. Připravíme zálivku: do mísy dáme drobně pokrájený omytý čerstvý kopr, cukr, citronovou šťávu, extra olivový olej a vše vyšleháme. Pak přidáme lžíci naložených kaparů. Salát dáme do mísy, pokapeme zálivkou a promícháme. Sýr Hermelín pokrájíme na malé trojúhelníčky.

  • 3

    Očistíme a omyjeme lišky, pokrájíme je na malé kousky, ale malé 1-2cm plodnice necháme vcelku. Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme.

  • 4

    Omytá rajčata spaříme horkou vodou, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Přidáme k nim nadrobno pokrájená sušená rajčata, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat a drobně pokrájený omytý rozmarýn. Vše promícháme.

  • 5

    V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme lišky, které vydusíme z vody. Pak je osolíme, opepříme a smažíme dozlatova přibližně 4-5 minut. Přidáme k nim všechna rajčata s rozmarýnem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 3 minuty.

  • 6

    Na talíře dáme kulaté tvořítko, vysoké alespoň 6-8 cm, do kterého na výšku asi 2 cm natlačíme bramborovou směs, na ni položíme směs lišek do výšky též 2-3 cm, zakryjeme je znovu bramborovou směsí a tvořítko vytáhneme. Vzniklý dortík ozdobíme lžící lišek s rajčaty a plátkem sýru typu Hermelín.

  • 7

    Okolo dortíků položíme ozdobně listy salátu a podáváme.

Komentáře k receptu