Jehněčí musaka s lilkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 550 g Lilek
  • 750 g Jehněčí maso
  • 450 g Cibule
  • 45 g Mouka pšeničná hladká
  • 45 g Mouka pšeničná hladká
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 45 g Máslo čerstvé
  • 125 g Sýr Gruyére
  • 15 g Hořčice
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 500 ml Passata (drcená rajčata)
  • 150 ml Víno červené
  • 15 ml Olej olivový
  • 450 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Oregano sušené
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 535 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 374 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 154.5 mg
  • Draslík 369.8 mg
  • Vláknina 10649.7 mg
  • Vitamín A 10649.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1026.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lilek nakrájíme na kolečka, dáme do cedníku, hojně osolíme a necháme 30 minut stát.

  • 2

    Do pánve vložíme mleté maso a zvolna je zahříváme, aby se rozpustil lůj. Zvýšíme žár, maso mícháme a smažíme, až zhnědne. Lžící sebereme přebytečný tuk.

  • 3

    Přidáme nasekanou cibuli, drcený česnek a smažíme je, až změknou. Zasypeme moukou, mícháme a 1 minutu ji necháme osmahnout. Přidáme kečup, víno, rajský protlak, oregano, podle chuti sůl a pepř. Zakryjeme a 20 minut podusíme.

  • 4

    Lilek propláchneme a osušíme. Položíme je na grilovací rošt a potřeme olejem. Grilujeme 5-6 minut z obou stran 10 cm pod horkým grilem.

  • 5

    Omáčka: v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, mícháme a 2 minuty necháme osmahnout. Postupně přiléváme mléko. Průběžně promícháváme omáčku a vaříme asi 10 minut. Přidáme sýr, hořčici, muškátový oříšek, podle chuti sůl a pepř. Necháme mírně vychladnout a zašleháme vejce.

  • 6

    Do zapékací mísy rozprostřeme polovinu masové směsi, na ni narovnáme polovinu plátků lilku. Totéž opakujeme se zbylým masem a lilky. Na závěr vše zalijeme sýrovou omáčkou a 45 minut dozlatova zapékáme

  • 7

    v předehřáté troubě při 180 °C.

Komentáře k receptu