Anglický tmavý chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 400 ml Voda pitná
  • 3 kávová lžička Droždí
  • 1 kávová lžička Melasa
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 475 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 306 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 3 mg
  • Draslík 193.8 mg
  • Vláknina 23055 mg
  • Vitamín A 23055 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nasypeme droždí do mísy a zalijeme ho 150 ml vlažné vody. Droždí necháme v míse rozpustit a poté přidáme melasu. Počkáme 10 minut a nalijeme zbytek vody. Do mísy pak přidáme mouku a špetku soli a vše pořádně zamícháme v těsto.

  • 2

    Vymažeme si formu na půlkilový chléb a dáme ho nahřát do trouby předehřáté na 120 stupňů na deset minut. Formu vyndáme a vložíme do ni těsto, které necháme uvnitř formy cca půl hodiny kynout. Pak by mělo těsto dosahovat zhruba jeden centimetr nad okraj formy.

  • 3

    Chléb poté pečeme 45 minut na 200 stupňů. Bochník vyklopíme na plech, otočíme ho a vrátíme na 10 minut do trouby.

Komentáře k receptu