Chlebové uzlíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 325 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 kávová lžička Olej olivový
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 129 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 16.4 mg
  • Draslík 36.4 mg
  • Vláknina 72 mg
  • Vitamín A 72 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho 125 ml vlažné vody. Necháme pět minut droždí rozpouštět a přidáme lžičku cukru. Pak přidáme mouku, špetku soli a lžičku oleje. Vše zamícháme a přidáváme popřípadě vodu do té doby, dokud nebude těsto příjemně lepkavé.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a minimálně pět minut hněteme. Pak zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout. Poté opět minimálně pět minut hněteme.

  • 3

    Těsto rozdělíme na dvě části o obdélnících cca velikosti 20 x 15 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Každý obdélník rozdělíme na 15 částí, každou rozpůlíme napůl. Z každého proužku uvážeme uzlík a dáme na pomoučený plech. Nakonec pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí. Pečeme cca 20 minut při teplotě 220 stupňů Celsia.

Komentáře k receptu