Chlebové placky se šalvějí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká
  • 175 ml Voda pitná
  • 100 ml Olej olivový
  • 75 ml Víno bílé
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 548 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 287 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 121.4 mg
  • Vláknina 1505.6 mg
  • Vitamín A 1505.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí nasypeme do velké mísy a zalijeme 100ml vlažné vody. Počkáme pět minut a droždí ve vodě pořádně rozmícháme. Pak přidáme mouku, cukr, sůl a pořádně promícháme. Těsto pak zakryjeme, dáme na teplé místo a počkáme 20 minut na vykynutí.

  • 2

    Poté nalijeme do mísy olej, bílé víno a přidáme šalvějové lístky. Promícháme a popřípadě přidáme mouku či vodu, aby vzniklo pevné a lepkavé těsto. Následně vše vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme.

  • 3

    Těsto vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zhruba 2x zvětšit svůj objem. Na pomoučeném stole vyválíme placku o průměru cca 25 centimetrů a výšce jednoho centimetru. Placku přeneseme na vymazaný plech a posypeme solí a lístky šalvěje, přikryjeme utěrkou a opět necháme půl hodiny "odpočívat".

  • 4

    Nakonec už jen potřeme mlékem, vložíme do trouby a necháme 30 minut péct při teplotě 200 stupňů.

Komentáře k receptu