Omáčka Švédská

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Křen
  • 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Cukr krupice
  • 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 ks Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Jablka
  • 1 šálek Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1129 kcal
  • Sacharidy 184 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 64882 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 184 g
  • Cholesterol 151.5 mg
  • Draslík 355.1 mg
  • Vláknina 4153.3 mg
  • Vitamín A 4153.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.8 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.

  • 2

    Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.

  • 3

    Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.

  • 4

    Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.

  • 5

    Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.

  • 6

    Poté do majonézy vmícháme neslazenou ušlehanou šlehačku, prolisovanou dřeň z jablka, bílé víno, citrónovou šťávu, sůl, cukr, strouhaný křen a popřípadě ještě worcesterskou omáčku.

  • 7

    Švédskou omáčku podáváme k hovězímu masu studenému i teplému.

Komentáře k receptu