Omáčka Švédská
Suroviny
- 1 kávová lžička Křen
- 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 ks Cukr krupice
- 1 ks Worcester (worcesterská omáčka)
- 1 ks Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Citrony
- 2 ks Jablka
- 1 šálek Olej stolní
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1129 kcal
- Sacharidy 184 g
- Tuky 46 g
- Sodík 64882 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 184 g
- Cholesterol 151.5 mg
- Draslík 355.1 mg
- Vláknina 4153.3 mg
- Vitamín A 4153.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. 
- 
                                2Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje. 
- 
                                3Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou. 
- 
                                4Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou. 
- 
                                5Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar. 
- 
                                6Poté do majonézy vmícháme neslazenou ušlehanou šlehačku, prolisovanou dřeň z jablka, bílé víno, citrónovou šťávu, sůl, cukr, strouhaný křen a popřípadě ještě worcesterskou omáčku. 
- 
                                7Švédskou omáčku podáváme k hovězímu masu studenému i teplému. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        