Omáčka pažitková

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 1 kávová lžička Pažitka
  • 0.25 kávová lžička Cukr moučkový
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Žemle tuková
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 šálek Olej stolní
  • 0.5 šálek Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 464 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 52 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 210.5 mg
  • Draslík 51 mg
  • Vláknina 2076 mg
  • Vitamín A 2076 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu.

  • 2

    Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme citrónovou šťávou a opět za stálého tření dokapeme zbytek oleje.

  • 3

    Takto připravenou hmotu můžeme uchovat v lednici vespod i několik dnů, ovšem zakrytou.

  • 4

    Před konzumováním dochutíme horčicí, cukrem a něco mezi 6 - 8 kapkami worcesterskou omáčkou.

  • 5

    Pokud je třeba majonézu zředit, použijeme vývar.

  • 6

    Nebo můžeme majonézu koupit již hotovou.

  • 7

    Kůrku z žemle si odkrojíme, střídku nakrájíme na plátky a namočíme do mléka. Poté žemli vymačkáme a prolisujeme do misky. Vařený žloutek si prolisujeme k žemli, zakapeme citrónovou šťávou a vmícháme do majonézy.

  • 8

    Dle chuti přidáme pár kapek worcesterové omáčky a na závěr přimíchíme jemně nasekanou pažitku.

  • 9

    Omáčku podáváme ke studenému uzenému masu anebo k teplému hovězímu masu.

Komentáře k receptu