Květáková polévka s hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1000 ml Voda pitná
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 4 polévková lžíce Hrášek mražený
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 208 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 283 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 114.6 mg
  • Draslík 764.2 mg
  • Vláknina 10177.3 mg
  • Vitamín A 10177.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.

  • 2

    Očištěný, na růžičky rozebraný květák chvíli povaříme v osolené vodě a vývar zahustíme jíškou. Přisypeme hrášek a vaříme, až je květák měkký.

  • 3

    Nakonec vmícháme smetanu rozšlehanou se žloutkem a ještě krátce povaříme.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, špetkou muškátového květu a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu