Květáková krémová polévka s česnekem

Hodnocení 2x 1x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Květák
  • 200 g Smetana
  • 20 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 174 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 568 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 191.1 mg
  • Draslík 406.7 mg
  • Vláknina 3709.8 mg
  • Vitamín A 3709.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný, pod tekoucí studenou vodou opláchnutý a na jednotlivé růžičky rozdělený květák dáme do hrnce s vodou osolenou špetkou soli. Uvaříme do měkka asi 15 minut, scedíme, vývar z květáku smícháme dohromady s hovězím vývarem a vložíme uvařený květák.

  • 2

    Na mírném ohni povaříme 10 minut, přilijeme smetanu, prolisovaný česnek, přivedeme k varu. Stáhneme ze sporáku, dochutíme zbylou solí, pepřem, vmícháme rozkvedlané žloutky. Vše mixérem rozmixujeme. Nakonec do polévky vložíme máslo a mícháme až do jeho rozpuštění.

  • 3

    Podáváme v hlubokých talířích. Porce ozdobíme lístečky petrželové natě.

Komentáře k receptu