Základní hnědá omáčka s vínem
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Slanina vepřová
 - 500 g Hovězí maso přední
 - 1 g Pepř černý celý
 - 20 g Solamyl - bramborový škrob
 - 250 ml Víno bílé
 - 400 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Bobkový list
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 2 kávová lžička Protlak rajčatový
 - 1 ks Celer bulvový
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Kosti hovězí řídké
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1257 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 209 g
 - Sodík 1397 mg
 - Bílkoviny 115 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 300.1 mg
 - Draslík 1694.9 mg
 - Vláknina 12112.6 mg
 - Vitamín A 12112.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 88.2 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přisypeme kosti a nakrájenou slaninu a maso, opečeme a osolíme, ihned zalijeme trochou vody a mícháme.
 - 
                                2
Zeleninu na polévku očistíme a nakrájíme na malé kousky, to samé uděláme s česnekem a cibulí. Zeleninu vmícháme do hrnce.
 - 
                                3
Poprášíme moukou a opékáme, směs stále mícháme, tak aby se nepřipálila. Přilijeme víno ( 200ml ) a protlak, ochutíme tymiánem, pepřem, petrželkou, bobkovým listem a celerovou natí, zalijeme zbylou vodou.
 - 
                                4
Takto vaříme zhruba dvě hodiny.
 - 
                                5
Poté omáčku zbavíme koření a propasírujeme.
 - 
                                6
Nakonec omáčku dolijeme zbylým vínem, smíchaným s moučkou a dochutíme.