Kuře pečené v hlíně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 855 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 138 mg
 - Draslík 375 mg
 - Vláknina 157.5 mg
 - Vitamín A 157.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuře důkladně nasolíme zvenku i zevnitř, dovnitř naskládáme plátky slaniny a zašijeme. Posypeme kmínem a obalíme v hliněné kaši nejlépe z jílu. Necháme zaschnout krustu a mezitím připravíme ohniště. Vyhloubíme mírnou prohlubeň, na jejímž dně rozhoříme oheň. Když zůstanou jen žhavé uhlíky, kuře v zaschlé hlíně na ně dostředu položíme a ze stran přihrábneme žhavé uhlíky, aby bylo kuře celé zakryté. Nad ním udržujeme malý oheň alespoň 2 hodiny, postupně necháme oheň dohasnout a kuře ještě půl hodiny dojít. Poté ho vyhrabeme, rozřízneme a sloupneme hliněnou krustu a kuře naporcujeme.