Čokoládový koláč se šlehačkou a malinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 105 g Máslo čerstvé
  • 85 g Čokoláda na vaření
  • 230 g Cukr moučkový
  • 50 g Maliny
  • 50 g Borůvky
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 3 polévková lžíce Čokoládové kousky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 929 kcal
  • Sacharidy 100 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 120 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 147.8 mg
  • Draslík 260.1 mg
  • Vláknina 7180.8 mg
  • Vitamín A 7180.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí.

  • 2

    Ve větším rendlíku při mírné teplotě si za stálého míchání rozehřejeme máslo (85 g) s rozlámanou čokoládou. Pak čokoládu odstavíme z plotny, přimícháme prosátý moučkový cukr, rozšlehaný žloutek a vanilkový cukr. Vše rozmícháme dohladka, pak budeme postupně přidávat připravenou mouku. Vše důkladně promícháme. Z bílku si vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do těsta.

  • 3

    Dortovou formu si vytřeme máslem (25 g)a vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy.

  • 4

    Těsto do formy nalijeme, povrch zarovnáme a dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C péct.

  • 5

    Pečeme 20 minut. Čokoládový koláč necháme vychladit. Mezitím si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Omyjeme čerstvé maliny s borůvkami (ovoce podle ročního období) a necháme odkapat.

  • 6

    Koláč nakrájíme na porce, ozdobíme šlehačkou, kterou posypeme čokoládovými hoblinkami, ovocem a podáváme.

Komentáře k receptu