Lahodný koláč s kokosovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 140 g Cukr krupice
  • 15 g Cukr moučkový
  • 80 g Kokos strouhaný
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 4.75 dl Mléko plnotučné
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2.35 dl Mléko kokosové
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 949 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 69 g
  • Sodík 161 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 470.7 mg
  • Draslík 138.4 mg
  • Vláknina 10.4 mg
  • Vitamín A 10.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 625 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g mouky s špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s 1 lžicí citronové šťávy a s 2 lžícemi vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje ozdobně přitiskneme vidličkou o okraje plechu a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Pečeme 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme si krém. V míse si vyšleháme 4 žloutky. Do kastrolu si dáme 140 g krupicového cukru, 1.5 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, vše promícháme a kastrol dáme na plotnu, pomalu zahříváme a za stálého míchání přiléváme kokosové mléko a plnotučné mléko. Stále mícháme a vaříme 1 minutu. Pak kastrol odstavíme z plotny a polovinu tekutiny nalijeme za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs vrátíme do kastrolu a vše za stálého míchání vaříme další 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny. Když žloutkový základ vychladne postupně do něj zašleháme vanilkovou příchuť a 30 g másla. Nakonec přimícháme strouhaný kokos.

  • 6

    Tímto krémem naplníme upečený koláčový korpus. Překryjeme ho potravinářskou folií a necháme v chladničce ztuhnout.

  • 7

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci (15 g) prosátého moučkového cukru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)

  • 8

    Fólii odložíme, koláč ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Komentáře k receptu