Svěží citronový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.2 dl Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Kokos strouhaný
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 843 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 620.1 mg
  • Draslík 102.9 mg
  • Vláknina 1309.6 mg
  • Vitamín A 1309.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme 5 chemicky neošetřených citronů a osušíme je. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přimícháme 15 g moučkového cukru lžíci nastrouhané citronové kůry.

  • 3

    60 g změklého másla nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžičku citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.

  • 4

    Na mírně pomoučeném válu těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)

  • 5

    Nastříháme pečicí papír velikosti pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 6

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečicí papír s těstem přeneseme a těsto položíme na formu.

  • 7

    Okraje přitiskneme vidličkou o okraje pečicí formy a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C 10 - 15 minut. Do zlatova upečený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem.

  • 8

    Do mísy si dáme 1,2 dl vymačkané citronové šťávy, přidáme 6 žloutků, 230 g cukru krupice, vanilkový cukr. Vyšleháme, zahříváme při střední teplotě, stále mícháme do doby, kdy krém začne houstnout, nesmí se však vařit. Rendlík odstavíme z plotny, pomalu do něj vmícháme 8 lžic měkkého másla, krém přecedíme přes síto, vmícháme nastrouhanou kůru z 3 citronů (3 lžíce) a vlahý krém nalijeme na upečený korpus.

  • 9

    Koláč dáme na hodinu do chladničky.

  • 10

    Vychlazený koláč posypeme kokosovou moučkou, kterou jsme promíchali se 2 lžícemi práškového cukru. Citron rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme na tenké půlměsíčky. Koláč ozdobíme plátky citronu, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu