Obrácený švestkový koláč s marcipánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 25 g Cukr třtinový
  • 500 g Listové těsto
  • 40 g Mandle
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 800 g Švestky
  • 100 g Marcipánová hmota surová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 30 mg
  • Draslík 261.9 mg
  • Vláknina 7826.7 mg
  • Vitamín A 7826.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.7 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve formě na koláč nebo v pánvi se silným dnem, rozehřejeme máslo, přidáme cukr, lžíci vody a zahříváme až získáme světle hnědý karamel.

  • 2

    Odstavíme a na dno rozložíme švestky řeznou stranou nahoru. Nakrájený marcipán na kostičky rozdělíme, do každé půlky švestky dáme jednu kostičku, posypeme mletými mandlemi.¨

  • 3

    Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj o 3 cm větší kruh než je průměr formy, překryjeme jím švestky a opatrně zahrneme k okrajům a dnu.

  • 4

    Můžeme nechat 24 hodin v chladu. Pečeme v předehřáté troubě na

  • 5

    190°C 30-40 minut dozlatova.

  • 6

    Necháme chvíli zchladnout ve formě, potom zakryjeme talířem a opatrně obrátíme a vyklopíme. Část šťávy unikne, ale to nevadí, podáváme se smetanou.

Komentáře k receptu