Koláč s broskvovým sněhem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 90 g Cukr krupice
  • 25 g Želatina
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 5 ks Broskve
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1.5 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 83 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 113.2 mg
  • Draslík 327.9 mg
  • Vláknina 4510.5 mg
  • Vitamín A 4510.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citrónové šťávy a se 2 lžícemi vody.

  • 2

    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme, poté ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 3

    Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečicího papíru, vyválíme plát o síle 3 - 5 mm ve tvaru formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).

  • 4

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii, poté válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do předehřáté trouby (na 220°C), pečeme bez náplně 15 minut. Pak koláč vyjmeme a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.

  • 6

    Vyšleháme si sníh z bílků: bílky, které mají pokojovou teplotu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme postupně lžíci krupicového cukru a ještě chvíli šleháme.

  • 7

    Sníh z bílků by měl být tuhý a kopečky sněhu pevné, dáváme ale pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh následně rychle zpracujeme.

  • 8

    Omyjeme a oloupeme zralé broskve, rozkrájíme, vypeckujeme nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme s 1,5 lžící pomerančové šťávy na pyré.

  • 9

    Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. Pak k želatině přimícháme broskvové pyré a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Potom ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (přibližně po 10 - 15 minutách) - přimícháme do ní šlehačku, nakonec sníh z bílku.

  • 10

    Broskvový sníh naneseme na koláčový korpus, povrch upravíme a dáme na 3 hodiny do chladničky.

Komentáře k receptu