Makový koláč s ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Džem meruňkový
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 80 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 70 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 g Mák mletý
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 150 g Poleva čokoládová
  • 100 g Cukr moučkový
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 244.7 mg
  • Draslík 506.5 mg
  • Vláknina 12868.8 mg
  • Vitamín A 12868.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Změklé máslo nakrájíme na kostky, vložíme do misky, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, kypřicí prášek, mletý mák, 50 g mouky, pomleté ořechy, žloutky, a pomalu promícháme.

  • 2

    Bílky vlijeme do mísy, vsypeme krupicový cukr a vyšleháme tuhý sníh, ten následně zlehka vmícháme do připravené směsi.

  • 3

    Menši pečicí plech nebo dortovou formu vymažeme máslem, posypeme hrubou moukou, vlijeme připravenou směs, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40 minut. Špejli zapíchneme do koláče, když na ní nezůstane nalepené těsto, je koláč upečený.

  • 4

    Upečený koláč vyndáme u trouby, necháme vychladnout, potom ho potřeme džemem, polijeme čokoládovou polevou, kterou rozpustíme v mikrovlnné troubě a vložíme do ledničky, aby čokoláda ztuhla.

  • 5

    Vychladlý koláč krájíme na trojúhelníky a pokládáme na talířky.

Komentáře k receptu