Svěží zázvorový koláč
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 170 g Cukr krupice
- 140 g Sušenky zázvorové
- 30 g Mandle plátky
- 25 g Želatina
- 1 ks Citrony
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.6 dl Voda pitná
- 1.75 dl Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 551 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 32 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 244.9 mg
- Draslík 162.2 mg
- Vláknina 3069.7 mg
- Vitamín A 3069.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Připravíme šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme el. metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme ji připravit 3-4 hodiny předem. 
- 
                                2Želatinu (25 g) dáme do rendlíku, zalijeme ji 0.6 dl vody a necháme ji 30 minut nabobtnat. 
- 
                                3Do kastrolku dáme 1.75 dl citronové šťávy, kterou smícháme s 3 rozšlehanými žloutky, 1 lžící nastrouhané citronové kůry, 170 g cukru krupice a špetkou soli. Kastrolek se směsí dáme na plotnu, pomalu mícháme a zahříváme až do doby, kdy začne houstnout. Pak směs odstavíme z plotny. 
- 
                                4K želatině přimícháme citronovou směs a za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60 °C) do úplného rozpuštění želatiny. Pak ji necháme vychladnout a když začne tuhnout - želírovat (asi po 10-15 minutách), přimícháme do ní šlehačku. Krém dáme do chladničky. 
- 
                                5Zázvorové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu a 1 lžící rumu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru). 
- 
                                6Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout. 
- 
                                7Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. 
- 
                                8Citronový krém dáme na koláčový korpus, povrch upravíme, posypeme plátky mandlí, do středu ozdobně položíme plátky citronu a dáme do chladničky na 3 hodiny vychladit. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        