Koláč s banánovým krémem a ananasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 57 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Kompot ananasový
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 170 g Suchar dietní
  • 120 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Cukr vanilka
  • 5 ks Banány
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Sůl
  • 7 dl Mléko plnotučné
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Koňak vaječný
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká voženílkova
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1178 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 441 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 99 g
  • Cholesterol 392.9 mg
  • Draslík 705.6 mg
  • Vláknina 15910 mg
  • Vitamín A 15910 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.6 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 745.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme (elektrickým šlehačem) do husté pěny. Přidáme 1 lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžičku vanilkové cukru a 1 lžíci vaječného koňaku a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3-4 hodiny předem.

  • 2

    Připravíme krém: do misky dáme 3 žloutky, které vidličkou rozšleháme, potom k nim nasypeme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr a 120 g cukru krupice. Do rendlíku nalijeme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka, za stálého míchání pomalu zahřejeme, když přijde mléko k varu, odstavíme z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do směsi, kterou jsme si připravili. Celou směs vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny a zašleháme 2 lžíce másla.

  • 3

    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 4

    Upečeme si těsto ze sucharů: Suchary rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem, s 1.5 lžící tekutého medu. Potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům, (pokud by se nám těsto lepilo na prsty, omočíme si je v práškovém cukru). Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

  • 5

    Oloupeme 5 zralých banánů a scedíme ananasový kompot.(Šťávu zachytíme.)

  • 6

    V míse si promícháme nakrájené 4 banány (kousky asi 1-2 cm dlouhé) s kousky ananasu (150 g).

  • 7

    Když je krém dostatečně vychlazený, 1/3 dáme na koláčový korpus, na něj poskládáme 1/2 ovocné směsi, zakryjeme 2/3 krému. Znovu položíme zbytek banánů s ananasem a zakryjeme zbývajícím krémem.

  • 8

    Krém uhladíme, posypeme skořicovým cukrem a ozdobíme plátky banánu a kousky ananasu. Podáváme vychlazené.

Komentáře k receptu