Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Máslo čerstvé
  • 220 g Sýr smetanový tavený 45%
  • 80 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr moučkový
  • 15 g Cukr moučkový
  • 40 g Mandle plátky
  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 3 ks Hrušky
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 136.6 mg
  • Draslík 173.9 mg
  • Vláknina 7538.6 mg
  • Vitamín A 7538.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.

  • 2

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout.

  • 3

    Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku.

  • 4

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.

  • 5

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

  • 6

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

  • 7

    Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

  • 8

    V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka.

  • 9

    Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje.

  • 10

    Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a

  • 11

    podáváme.

Komentáře k receptu