Jogurtový mražený koláč s pomerančem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Máslo čerstvé
  • 130 g Sušenky zázvorové
  • 25 g Želatina
  • 1 kávová lžička Koňak vaječný
  • 2 ks Pomeranče
  • 4 ks Pomeranče
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.8 dl Malinová šťáva
  • 4.8 dl Jogurt bílý choceňský smetanový
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 483 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 150 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 41.5 mg
  • Draslík 439.4 mg
  • Vláknina 13078.3 mg
  • Vitamín A 13078.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 106.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.

  • 2

    Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.

  • 3

    Pečeme v předehřáté troubě při 175°C minut 12-15 minut.

  • 4

    Do rendlíku nalijeme 0.8 dl malinové šťávy, přidáme do ní 25 g želatiny, promícháme a necháme ji přibližně 5 minut nabobtnat. Pak šťávu (podle návodu) zahříváme a když se rozpustí, odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.

  • 5

    Omyjeme a osušíme 6 pomerančů. Oloupeme je i z tenké bílé slupky tak, že zbydou jen čisté dílky pomerančové dužiny. Dužinu ze 4 pomerančů společně s želatinou a bílý smetanový jogurt rozmixujeme. Touto směsí naplníme upečený korpus, krém uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a koláč dáme na 3-4 hodiny do mrazničky.

  • 6

    1.5 dl dobře vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 0.5 lžíce prosátého moučkového cukru, lžičku vaječného koňaku a ještě chvilku šleháme.

  • 7

    Těsně před podáváním koláč ozdobíme plátky pomeranče s lístky meduňky a ozdobně nastříkanou šlehačkou.

Komentáře k receptu