Linecký koláč s čerstvým špenátem a rokfórem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Špenát listový čerstvý
  • 340 g Linecké (křehké) těsto
  • 115 g Sýr Rokfór
  • 225 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 412 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 519 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 82.1 mg
  • Draslík 241 mg
  • Vláknina 1982.6 mg
  • Vitamín A 1982.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozváleným lineckým těstem vyložíme kulatou formu na koláče. Těsto na několika místech propícháme, aby se při pečení nezvedalo. (V případě, že použijeme těsto mražené, necháme je nejprve rozmrazit na mírně pomoučeném vále.) Dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 200°C a pečeme, dokud těsto nezezlátne.

  • 2

    Špenátové listy vypereme, odstraníme stopky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme 3-4 minuty. Vodu slijeme, špenát necháme vychladnout, abychom mohli důkladně vymačkat všechnu zbylou vodu.

  • 3

    Špenátovými listy poklademe koláč, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Navrch rozprostřeme na kostky nakrájený rokfór. Vejce smícháme se šlehačkou a vzniklou směsí koláč pokapeme.

  • 4

    Dáme na dalších 30 minut do trouby, povrch koláče musí zezlátnout.

  • 5

    Koláč vyndáme z trouby a necháme asi 10 minut zchladnout. Potom nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu